Johdatus Baker's Pasianssiin
Baker's Game on samanlainen kuin pasianssipeli Vapaakenttä ja on sitä edeltävältä ajalta lähtöisin. Ainoa todellinen ero on, että Baker's Game -pelissä kortit rakennetaan maan mukaan, kun taas Vapaakentässä ne rakennetaan vuorottelevilla (punainen ja musta) väreillä.
Tämä ero tekee Baker's Gamen voittamisesta paljon vaikeampaa kuin Vapaakentän. Ratkaisijaohjelmien mukaan noin 1,75 x 10^64 eri Baker's Game -peleistä, eli noin 75 % on voitettavissa olevia, kun taas Vapaakentässä on sama määrä erilaisia pelejä ja ne ovat kaikki voitettavissa olevia (pientä osaa lukuun ottamatta). Ilmeisesti voittamisen helpommuuden vuoksi Vapaakenttä vaikuttaa olevan paljon suositumpi kuin Baker's Game.
Historia
Kunnia Baker's Gamen keksimisestä on myönnetty C. L. Bakerille, matemaatikolle.
Peli esiintyi ensimmäisen kerran Martin Gardenerin Matemaattiset pelit -kolumnissa Scientific Americanissa kesäkuussa 1968. Sen juuret ulottuvat kuitenkin paljon kauemmas.
Baker's Gamen strategia
Katso klassisen Vapaakentän strategia sekä seuraavat lisävinkit:
- Koska muut kuin kuningaskortit voidaan sijoittaa vain yhden tietyn kortin päälle, liikkuvuus (korttien siirtämismahdollisuus) on rajoittunutta verrattuna Vapaakenttään. Tästä syystä sellaisten pelaajien, jotka eivät halua jatkuvasti peruuttaa siirtoja, on välttämätöntä laatia hyvä suunnitelma ennen siirtojen suorittamista. Yleensä suunnitelma koostuu monien korttien siirtämisestä useissa pinoissa ja vapaissa soluissa sekä mahdollisesti korttien asettamisesta perustaan. Suunnitelman pitäisi päättyä pelitilanteeseen, joka edistää lisähyötyjen saamista. Pelin voittamiseen tarvitaan yleensä useampi kuin yksi suunnitelma.
- Rakenna taulukkoon mahdollisimman paljon järjestettyjä sarjoja. Muista, että järjestetyt sarjat voidaan usein siirtää kerralla tai yksi siirto kerrallaan. Muista myös, että niin kauan kuin järjestetyn sarjan alin kortti voidaan sijoittaa perustaan, kaikki järjestetyn sarjan kortit voidaan sijoittaa perustaan yksi kortti kerrallaan.
- Joskus voi olla epäedullista siirtää kortti taulukossa toisen päälle, sillä se voi haitata liikkuvuutta. Esimerkiksi useita siirtoja 2:n asettamisen 3-4 sarjan päälle jälkeen saatat huomata, että 3-4 sarja olisi voitu siirtää siitä pinosta samaa maata olevan vitosen päälle toiseen pinoon, kun taas 2-3-4 sarjaa ei voida siirtää sinne, sillä käytettävissä ei ole tarpeeksi tyhjiä vapaita soluja.
- Korttien siirtäminen pinosta perustaan poistaa kortit taulukosta ja voi vain lisätä liikkuvuutta. Joten (toisin kuin Vapaakentässä) kortin siirtäminen perustaan ei ole koskaan huono siirto.