Canfield Pasianssi on 52-korttisella tavallisten pelikorttien pakalla pelattava korttipeli. Joissakin maissa se tunnetaan nimellä Demon Pasianssi.
Ratkaisuohjelman avulla on arvioitu, että noin 70 % kaikista mahdollisista Canfield Pasianssi -peleistä on ratkaistavissa olevia. Ihmiset eivät kuitenkaan suoriudu läheskään yhtä hyvin.
Satunnaisesti luoduista peleistä ihmispelaajat voittavat ainoastaan noin 1/14. Pelaaja voi tietysti pärjätä jonkin verran paremmin kumoamalla siirtoja ja pelaamalla vain aiemmin voitettuja pelejä.
Legendan mukaan Canfield Pasianssi keksittiin alun perin 1890-luvulla ja se nimettiin sen keksijän Richard Canfieldin mukaan, josta tuli sen myötä varsin rikas. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tämän totuudenmukaisuudesta.
Tavoitteena Canfield Pasianssissa on siirtää kaikki kortit perustoihin.
Canfield Pasianssia pelataan 52-korttisella tavallisten pelikorttien pakalla.
Pelin alkaessa 13 korttia sijoitetaan varastoon, vain ylin kortti on näkyvissä. Vasemmanpuoleisimpaan perustaan asetetaan 1 kuvapuoli ylöspäin oleva kortti, jota kutsutaan peruskortiksi. Seuraavaksi taulukkoon lähetetään 4 kuvapuoli ylöspäin olevaa korttia, 1 jokaiseen sarakkeeseen. Loput 34 korttia asetetaan vetopinoon kuvapuoli alaspäin.
Peruskortin arvo, perusarvo, määrittää kaikkien perustan rakennelmien aloitusarvon.
Tämä peli sallii arvojen kietomisen.
Taulukon pinot rakennetaan arvojen alenevaan järjestykseen, joten kietominen mahdollistaa kuninkaan asettamisen vastakkaista väriä olevan ässän päälle. Perustat kuitenkin rakennetaan arvojen ylenevään järjestykseen, joten kietominen mahdollistaa ässän asettamisen samaa maata olevan kuninkaan päälle.
Taulukossa kortit voidaan pinota vain arvojen alenevaan järjestykseen vuorottelevilla väreillä. Yhden pinon pohjalta voidaan ottaa mikä tahansa määrä kortteja ja sijoittaa toisen pinon pohjalle. Niin kauan kuin varasto ei ole tyhjä sarakkeen tyhjentyessä tyhjä paikka täytetään automaattisesti ylimmällä varakortilla. Varaston ollessa tyhjänä mikä tahansa kortti voidaan sijoittaa tyhjään sarakkeeseen.
Kunhan kyseessä on sallittu siirto, kortti voidaan sijoittaa taulukkoon joko varapinosta, jätepinosta tai perustasta. Kortti voidaan siirtää perustoihin joko varapinosta, jätepinosta tai taulukon pinosta. Jos kortin arvo on sama kuin perusarvo, se aloittaa rakennelman, muutoin sen on laajennettava nykyistä rakennelmaa.
Pelaajan katsoessaan tarpeelliseksi vetopinoa napsauttamalla voidaan muuttaa jätepinon ylintä korttia. Näin tehdään yleensä silloin, kun pelattavissa olevia siirtoja ei enää ole, mutta näin ei tarvitse olla. Canfield sallii rajoittamattomat ohitukset vetopinosta, joten sen ollessa tyhjä yksi napsautus nollaa sen.
Tässä seitsemän pelivinkkiä Canfieldin voittamiseen:
Pelinäyttö koostuu 5 eri alueesta.
Taulukko sijaitsee näytön keskiosassa oikealla. Se koostuu 4 merkitsemättömästä sarakkeesta. Kukin sarake sisältää yleensä pystysuunnassa päällekkäisen yhden tai useamman kuvapuoli ylöspäin olevan kortin pinon, mutta pelin lopussa sarake voi olla tyhjä.
Perustat sijaitsevat suoraan taulukon yläpuolella. Vaakasuunnassa se koostuu 4 suorakulmiosta. Jokainen suorakulmio on perusta, johon maa voidaan rakentaa arvojen alenevaan järjestykseen.
Varasto sijaitsee taulukon vasemmalla puolella. Se koostuu pystysuorasta useiden korttien pinosta, jossa vain ylin kortti on kuvapuoli ylöspäin (näkyvissä) ja pelattavissa. Kortteja ei voi koskaan siirtää tälle alueelle.
Veto- ja jätepinot sijaitsevat vasemmassa yläkulmassa. Ne toimivat yhdessä lähettääkseen yhden kortin kerrallaan mukaan peliin.
Vetopino on säilytyspaikka korteille, jotka otetaan käyttöön pelin edetessä. Se sisältää yleensä pinon kuvapuoli alaspäin olevia neliöityjä kortteja. Jätepino on suoraan vetopinon oikealla puolella.
Pelaajan napsauttaessa ei-tyhjää vetopinoa, 3 korttia (tai vähemmän, jos jäljellä on vain 1 tai 2) jaetaan vetopinosta jätepinoon. Jätepinossa kortit ovat aina kuvapuoli ylöspäin, vaikkakin vain ylimmät 3 korttia (tai 1 tai 2, jos jäljellä on vähemmän) ovat näkyvissä. Vain jätepinon ylin kortti on pelattavissa.
Vetopinosta sallituille ohituksille ei ole rajoitusta. Tyhjän vetopinon nollaamiseksi pelaajan on napsautettava sitä. Tällöin koko jätepino siirretään vetopinoon. Millään muulla tavalla kortteja ei voida siirtää vetopinoon.