Pasianssi, joka tunnetaan myös nimellä Klondike, on yksi maailman tunnetuimmista korttipeleistä. Joillakin alueilla se tunnetaan nimellä Patience. Usein peliä kutsutaan yksinkertaisesti Pasianssiksi.
Pelistä on olemassa erilaisia versioita. Tässä Pasianssi 3 kortilla -versiossa (tai Pasianssi kolmella jaolla) vetopino jakaa kolme korttia kerrallaan ja sallii rajoittamattoman määrän ohituksia.
Niitä on yli 8x10^67 (8:aa seuraa 67 nollaa). Kolmen jaon versiossa noin 79 % peleistä sanotaan olevan teoreettisesti voitettavissa olevia. Käytännössä pelaajat kuitenkin voittavat paljon vähemmän pelejä väärien siirtojen vuoksi, ja koska monet kortit jaetaan kuvapuoli alaspäin.
Pasianssia pelataan tavallisten pelikorttien 52-korttisella pakalla. Sekä korttien arvot että maat ovat tärkeitä. Matalasta korkeampaan korttien arvojen järjestys kulkee ässästä kahteen ja niin edelleen kuninkaaseen asti.
Tämä Pasianssin versio tuli tunnetuksi 1800-luvun lopulla Klondike Gold Rushin aikaan niemellä Klondike. Pelin huhutaan olevan Klondike-kullanetsijöiden luoma.
Vuonna 1987 Macintoshille julkaistiin Pasianssin versio, joka sisältyy Solitaire Royale -nimiseen 8-peliseen tietokonepelisarjaan. Kun versio sisällytettiin Microsoft Windows 3.0:een vuonna 1990, pelistä tuli erittäin suosittu. Tietokoneen lisäksi sitä pelataan nyt älypuhelimilla ja tableteilla.
Pasianssi 3 jaolla -pelissä tavoitteena on rakentaa kaikki 4 maata perustaan järjestyksessä ässästä kuninkaaseen.
Pelin alkaessa 28/52 tavallisen korttipakan pelikorteista on jaettu taulukkoon. Loput 24 korttia ovat kuvapuoli alaspäin neliöitynä vetopinossa.
Taulukon sarakkeet voidaan numeroida vasemmalta oikealle numeroin 1-7. Jokainen sarake saa lukunsa verran kortteja, ja vain sarakkeen alin kortti on kuvapuoli ylöspäin. Yhteensä 21 kuvapuoli alaspäin olevaa (piilotettua) korttia on jaettu taulukkoon.
Sopiessaan vapaa jätekortti tai taulukon pinon alimmainen kortti voidaan siirtää perustaan. Ässä aloittaa uuden järjestyksen, ja samaa maata oleva seuraava arvo jatkaa sitä. Kortti voidaan siirtää perustasta taulukkoon niin kauan, kuin se on sopivassa paikassa.
Taulukossa vuorottelevilla väreillä minkä tahansa pituinen järjestetty sarja voidaan siirtää yhden pinon pohjalta toisen pinon pohjalle. Kohdekortin on kuitenkin oltava sekä arvoltaan seuraava että vastakkaista väriä. Samat rajoitukset ovat voimassa siirrettäessä vapaa jätekortti pinon pohjalle.
Kun viimeinen kortti poistetaan piilotetun kortin päältä, se käännetään automaattisesti kuvapuoli ylöspäin. Kun kaikki kortit on poistettu pinosta, sen sarake on silloin tyhjä. Pelin olennaisena sääntönä on, että vain kuningas voidaan siirtää vapaaseen sarakkeeseen.
Peli jatkuu joko siihen asti, kunnes kaikki kortit on siirretty perustaan, jolloin peli voitetaan, tai kunnes pelaaja päättää lopettaa pelaamisen, jolloin peli hävitään. Pelaaja voi milloin tahansa pelaamisen aikana (asetus löytyy valikosta) palauttaa pelin takaisin alkuun.
Tässä yhdeksän vinkkiä Pasianssin voittamiseksi:
Pelinäyttö koostuu 4 eri alueesta.
Perusta sijaitsee näytön oikeassa yläkulmassa. Se koostuu neljästä vaakasuuntaisesta merkitystä solusta. Näihin soluihin rakennetaan maat, alkaen ässästä ja päättyen kuninkaaseen.
Perustan alapuolella sijaitsee taulukko. Vaakasuunnassa se koostuu 7 merkitsemättömästä sarakkeesta. Riippuen pelin nykytilasta, mikä tahansa sarake voi olla joko tyhjä tai sisältää yhden tai useamman kortin pinon. Täällä suurin osa pelin aikaisesta toiminnasta tapahtuu.
Vetopino sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Se koostuu tavallisesti vain neliöidystä pinosta kuvapuoli alaspäin olevia kortteja; mutta kun kaikki sen kortit on jaettu, paljastuu suorakulmio. Tätä suorakulmiota voidaan kutsua tyhjäksi vetopinoksi.
Jätepino sijaitsee heti vetopinon oikealla puolella. Uuden pelin alkaessa tämä alue on tyhjä.
Veto- ja jätepino tarjoavat yhdessä vapaan kuvapuoli ylöspäin olevan kortin, jonka pelaaja voi ottaa peliin mukaan sallitulla siirrolla. Vapaa kortti on aina jätepinon ylin kortti, jos jätepinossa sellainen on. Vetopinossa olevia kortteja ei voida ottaa peliin muuten kuin jakamalla ne jätepinoon.
Pelaajan napsauttaessa kortteja sisältävää vetopinoa, siitä jaetaan jätepinoon kolme korttia (tai vähemmän, jos jäljellä on vain 1 tai 2 korttia). Toisin kuin vetopinossa, jossa kortit ovat aina kuvapuoli alaspäin, jätepinon kortit ovat aina kuvapuoli ylöspäin. Kolme ylintä korttia (tai 1 tai 2, jos jäljellä on vähemmän kortteja) ovat kuitenkin vain näkyvissä.
Tyhjän vetopinon alustamiseksi pelaajan on napsautettava sitä. Tämän seurauksena koko jätepino siirretään vetopinoon, kuvapuoli alaspäin ja neliöitynä. Kortteja ei voida laittaa vetopinoon millään muulla tavalla.
Sallittujen ohitusten määrää vetopinosta ei ole rajattu.
Tutustu uuteen sovellukseemme Napsauta kuvakkeita tai skannaa QR-koodi puhelimellasi [ ? ]IPhoneilla - avaa puhelimesi kamera ja pidä sitä lähellä QR-koodia. Androneilla - jos sinulla ei ole QR-lukuohjelmaa, käy sivustolla mobiiliselaimella ja napsauta banneria! |